/

6 مهر 1402

فیکسچر ایمپلنت چیست؟

فیکسچر یکی از مهم ترین قسمت های ایمپلنت دندانی به حساب می آید که یک ساختار کوچک و پیچی شکل است که در زیر لثه قرار می گیرد. این قسمت اتصال بین استخوان فک و ساختار ایمپلنت را فراهم می آورد. پس از اینکه جراح سوراخ کوچکی را در جایی که ریشه دندان از دست رفته برای بیمار ایجاد کرد، فیکسچر از طریق جراحی در استخوان فک قرار می گیرد، در واقع فیکسچر نقش ریشه دندان از دست رفته را بازی می کند.

مرکز ایمپلنت دندان در تهران مرسادنت یکی از مجهزترین کلینیک‌های درمانی می‌باشد که می‌تواند ایمپلنت‌های دندان را از جاگذاری فیکسچر تا ترمیم نهایی، بصورت یکپارچه در اتاق‌های معاینه تهیه کند.

فیکسچر ایمپلنت یا همان پایه‌ ایمپلنت، قسمتی از ایمپلنت می‌ باشد که درون استخوان فک، قرار داده می‌ شود و از مهم ترین بخش‌ ها و اجزای ایمپلنت دندان است. این قطعه، به صورت پیچ است و تنها بخشی از ایمپلنت دندانی است که در ظاهر، دیده نمی شود. در واقع، فیکسچر ایمپلنت همان پیچ تیتانیومی است که در استخوان فک، قرار می‌ گیرد تا در نهایت از تاج دندان حمایت کند.

در نظر داشته باشید؛ به دلیل آن که تنها بخشی از ایمپلنت دندان که کاملا در درون استخوان مدفون می‌ شود، فیکسچر ایمپلنت است؛ به آن یک واحد ایمپلنت هم می‌ گویند. به طور خلاصه، فیکسچر ایمپلنت، همان اولین قطعه ای است که در طی جراحی، وارد استخوان فک می‌ شود و عملا مهم‌ ترین بخش ایمپلنت می‌ باشد.

فیکسچر ایمپلنت، جنس‌ های متعددی دارد اما معمولا آن ها را از جنس تیتانیوم می‌ سازند. تیتانیوم فلز شناخته شده‌ ای است که هم بسیار محکم است و هم توسط بدن انسان به خوبی پذیرفته می‌ شود و به راحتی می‌ تواند به استخوان فک جوش بخورد. به همین خاطر، معمولا فیکسچر ایمپلنت، از فلز تیتانیوم ساخته می‌ شود.

البته سازگاری و تطابق زیستی بسیار بالای این آلیاژ با بدن انسان نیز بسیار حائز اهمیت است.

ویژگی های فیکسچر

فیکسچر های ایمپلنت با اندازه های مختلفی که از نظر ارتفاع، قطر و شکل دارند، همگی به عنوان یک پیچ سازگار با دهان انسان محسوب میشوند که دارای یک سری ویژگی ها و مشخصات مهم هستند که در این جا به برخی از مهم ترین آن ها اشاره میکنیم:

ساختار فیکسچر

همان گونه که گفته شد فیکسچر ایملنت معمولا از جنس تیتانیوم است. در برخی اوقات از تیتانیوم خالص در ساخت آن استفاده میشود ولی در مواقعی برای افزایش مقاومت و استحکام بیشتر، فلزات دیگری مثل آلومینیوم و یا وانادیوم با آن ترکیب میشود.

پوشش فیکسچر

برای افزایش بازسازی استخوان ها یکی از روش های مهم و تاثیر گذار، پوشش دادن سطح فیکسچر با مواد مخصوص بازسازی استخوان است.

بافت سطح فیکسچر

سطح فلزی فیکسچرها یا کاملا صاف است یا بر روی آن یک بافت غلافی کشیده می شود تا بافت را در یک سطح میکروسکوپیک به شکل منظمی نگه دارد. این نوع از بافت باعث منظم نگه داشته شدن میزان ارتباط سطحی بین ایمپلنت و استخوان می شود.

انواع فیکسچر ایمپلنت

بسته به هدف استفاده و تشخیص پزشک ممکن است انواع مختلفی از فیکسچر انتخاب شود. به طور سنتی، پایه ایمپلنت دارای طول ۵ تا ۱۲ میلی متر است و شبیه یک میله است. این ریشه‌ها می‌توانند به یکی از صورت‌های زیر باشند:

پایه ایمپلنت اندو استیل

این نمونه محبوب‌ترین ریشه های ایمپلنت هستند. این نوع فیکسچر در مواردی استفاده می‌شود که به میزان کافی بافت استخوانی برای کاشت وجود داشته باشد. ماده ترجیحی برای ساخت این نوع عناصر تیتانیوم است.

پایه ایمپلنت ساب پریو استیل

این فیکسچرهای ایمپلنت در زیر لثه و بالای استخوان ثابت می‌شوند. این پایه‌ها شکل پیچیده‌ای با برش‌ها و فرورفتگی‌های متعدد دارند. پایه ایمپلنت ساب پریو استیل در شرایط کم بودن میزان استخوان فک استفاده می‌شود.

روش کاشت فیکسچر ایمپلنت

مرحله اول: جاگذاری فیکسچر ایمپلنت

مرحله اول شامل قرار دادن فیکسچرها یا ایمپلنت‌های کوچکِ پیچ مانند است که می‌توانند ریشه دندان جدید شما باشند. پس از جاسازی دقیق ایمپلنت درون استخوان، بافت لثه روی ایمپلنت قرار داده می‌شود. این روش با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود و به طور کلی دردناک نیست. وقتی حدود سه یا چهار ساعت بعد بیهوشی از بین رود، ممکن است کمی تورم و ناراحتی داشته باشید.

سپس ایمپلنت برای ادغام یا پیوند طبیعی به استخوان برای مدت سه تا شش ماه باقی می‌ماند.

مرحله دوم: پیوند اباتمنت

وقتی پیوند استخوان تکمیل شود و اتصال ایمپلنت‌های دندان با استخوان به حدی محکم باشد که از پروتز جدید پشتیبانی کند، (3-6 ماه) روکش ایمپلنت در یک جراحی ثانویه برداشته می‌شود.

اکنون اباتمنت به ایمپلنت متصل شده است.

اباتمنت از میان بافت نرم لثه عبور کرده و به عنوان بسطی عمل می‌کند که دندان یا گروهی از دندان‌ها به آن متصل می‌شوند.

گاهی اوقات با قرار دادن اباتمنت ترمیم بر روی فیکسچر در زمان جاگذاری این قطعه، این مرحله انجام نمی‌شود.

مرحله سوم: پروتز

این مرحله به طور کلی شامل چندین مراجعه به مطب دندانپزشکی است. در طی این ویزیت‌ها، شما می‌توانید با دندانپزشک در مورد ظاهر و حسی که برای دندان یا گروهی از دندان‌های جدید خود می‌خواهید صحبت کنید.

ایمپرشن‌ها از اباتمنت‌ها و دندان‌های باقی مانده‌ی شما گرفته می‌شوند. این کار متخصص ایمپلنت را قادر می‌سازد تا موقعیت دقیق دندان یا دندان‌ها را به طور موثری تعیین کند، که نه تنها از نظر زیبایی دلپذیر خواهد بود بلکه دقیقاً مانند دندان‌های طبیعی خودتان است.

در عرض 2-3 هفته شما باید یک دندان یا گروهی از دندان‌های جدید و یک لبخند کاملاً طبیعی جدید داشته باشید که به آن افتخار کنید!

مرحله چهارم: نگهداری

همانطور که دندان‌های طبیعی شما نیاز به چک‌آپ و نگهداری منظم دارند، شما باید از ایمپلنت دندان جدید خود مراقبت کنید و مراقبت در منزل مناسب را همراه با مراجعه‌ی منظم به دندانپزشک و متخصص بهداشت فراموش نکنید.

مراقبت های بعد از فیکسچر

برای در امان ماندن از عفونت و مشکلاتی که عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می‌ تواند برای نه تنها فیکسچر ایمپلنت، بلکه برای کل ایمپلنت شما به همراه داشته باشد، رعایت نکات زیر را حتما به خاطر داشته باشید:

  1. مصرف آنتی بیوتیک

پس از کار گذاشتن فیکسچر ایمپلنت و بخیه زدن لثه، احتمال عفونت وجود دارد؛ برای جلوگیری از این مشکل باید به طور مرتب آنتی بیوتیک تجویز شده توسط دندانپزشک را مصرف نمائید.

  1. مسواک زدن بخیه‌ ها

مسواک زدن دندان‌ ها و اطراف بخیه‌ ها بایستی به صورت ملایم و آرام صورت گیرد و غرغره‌ آب نمک و دهان‌ شویه، ۲۴ ساعت پس از جراحی توصیه می‌ شود.

  1. اجتناب از فعالیت‌ های سنگین

در صورت انجام کار سنگین و وارد آمدن فشار زیاد؛ احتمال درد شدید، باز شدن بخیه‌ ها و خونریزی وجود دارد. لذا استراحت کافی و دوری از انجام کار سنگین، می‌ تواند مانع از بروز این مشکلات شود.

چگونه یک فیکسچر ایمپلنت مناسب انتخاب کنیم؟

در ابتدا و پیش از هر چیز باید توجه داشت که نوع فیکسچر بر اساس اندازه، ضخامت و سایر مشخصات فیزیکی بنا به تشخیص متخصص ایمپلنت و پس از انجام اقدامات اولیه از جمله عکس رادیوگرافی انجام خواهد شد.

شکل و ساختار استخوان فک در متقاضیان ایمپلنت از مهمترین پارامترهای موثر در تعیین نوع فیکسچر است و تاثیر بسیار زیادی در افزایش ریسک رضایتمندی نتایج حاصل از کاشت های دندانی خواهد داشت.

در این راستا طراحی فیکسچر از نظر شکل ظاهری و ابعاد، تنها عامل تعیین شده توسط متخصص ایمپلنت اورولوژیست است که بنا به دستور دندانپزشک انتخاب و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

ضمن این که پوشش های مختلف سطح فیکسچر کاملا متفاوت بوده و بسته به توان مالی و نظر بیمار انتخاب خواهند شد.

بیمار بایستی دندانپزشک خود را انتخاب کند و دندانپزشک هست که برند فیکسچر را برای بیمار انتخاب می کند. لطفا به دندانپزشک خود اعتماد کنید.

قیمت فیکسچر ایمپلنت

به طور کلی قیمت پایه ایمپلنت بسته به کیفیت خدمات ارائه شده بیشتر یا کمتر خواهد بود. موارد زیر می‌تواند بر قیمت فیکسچر ایمپلنت موثر باشد:

o       مهارت و تجربه پزشک: اگر به یک متخصص حرفه‌ای در زمینه ایمپلنت دندان مراجعه کنید، نصب سریع و در کمتر از ۲۰ دقیقه انجام می‌شود. این به معنای آسیب کمتر به فک و عوارض سبک بعد از عمل است. اما طبعا هزینه شما افزایش خواهد یافت.

o       برند و کیفیت مواد: بسته به تولید کننده و برند، مواد استفاده شده نیز کیفیت‌های متفاوتی دارند. ایمپلنت با کیفیت عالی گران است، اما از دوام عالی، زیبایی، راحتی و حتی ماندگاری مادام العمر برخوردار است.

o       کلینیک انتخاب شده: اغلب قیمت جراحی ایمپلنت با توجه به شهرهایی که در آن جراحی انجام می‌شود و با توجه به جایگاه کلینیک یا مطب دندانپزشکی تغییر می‌کند. اگر قصد کاشت ایمپلنت دندان در تهران دارید می‌توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی ایمپلنت مرسادنت این خدمات را به صورت اقساطی انجام دهید.

کلام پایانی

فیکسچر ایمپلنت یکی از قطعات مهم و تاثیر گذار در طول فرآیند جراحی است که استفاده از آن برای متخصصان حیاتی است. ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با این قطعه ، ویژگی ها ، نحوه کاشت و استفاده ، انواع فیکسچر ایمپلنت و نکات دیگری در خصوص آن آشنا کنیم. امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید.