/

2 دی 1402

لثه سالم برای ایمپلنت

یکی از ضروری‌ترین نیازهایی که یک فرد برای کاشت ایمپلنت دندان باید برآورده کند، لثه سالم برای محافظت از دندان جدید است. شاید آزمایشات مختلفی در جریان کاشت ایمپلنت دندان روی استخوان فک یا سایر بافت‌های دهان و دندان شما صورت گیرد. اما در همه آنها باید مشخص شود که لثه‌های شما سالم هستند. این سلامت از این جهت اهمیت دارد که احتمال عفونت ایمپلنت دندان و از دست دادن آنها در مراحل بعد را به حداقل می‌رساند.

نکاتی برای جلوگیری از مشکلات لثه

لثه بافتی است که در غشا مخاطی و بالای آرواره درون دهان قرار گرفته است و در حالت طبیعی و سالم باید صورتی رنگ باشد البته رنگ لثه وابسته به نژاد و رنگ پوست نیز هست، به طوری که در پوست‌های تیره‌تر ممکن است رگه‌هایی از رنگ قهوه‌ای در لثه دیده شود. رنگ صورتی روشن بیانگر جریان خون مناسب است، در صورتی که جریان خون از اندازه طبیعی زیادتر شود رنگ صورتی به سمت قرمز تغییر رنگ می‌یابد. رعایت بهداشت دهان و دندان از بیماریهای لثه جلوگیری می‌کند

از مشخصات لثه سالم اینست که صورتی رنگ ، محکم و دارای خاصیت ارتجاعی باشد و در حاشیه دندان حالت کنگره دار(شکل لثه بستگی به شکل ریشه و ناحیه گردنی دندان دارد) و کاملاً بر روی استخوان چسبیده باشد.

از نشانه های بیماری لثه می توان از لق شدن دندانهای دائمی، بوی بد دهان در اثر باقی ماندن غذا در حفره های ایجاد شده، تغییر در جفت نمودن دندانها(احساس درد بین دندانها)، خروج چرک از لثه، لثه های قرمز (تغییر رنگ)، خونریزی هنگام نخ کشیدن و مسواک زدن، تخریب استخوان اطراف دندان، تورم لثه، درد مبهم در فک ها، احساس خارش در لثه، تمایل به فرو بردن خلال دندان در بین دندان‌ها و آبسه ی لثه را نام برد.

بیماریهای لثه می توانند لثه و استخوان اطراف دندان را مبتلا کنند باکتریها عامل اصلی عفونتهای پریودنتال و لثه هستند.

مقایسه لثه سالم با لثه بیمار

همانطور که وجود بافت محکم و صورتی رنگ به عنوان نشانه سالم بودن لثه شناخته می‌شود، قرمزی و تورم و التهاب از علائم لثه‌های بیمار است. اگر لثه‌های فرد هنگام مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان دچار خونریزی می‌شوند، می‌تواند این معنی را برساند که دچار عفونت شده اند. چندین عامل وجود دارد که لثه سالم یک فرد را از بین می‌برند. می‌توان به مصرف دخانیات و کشیدن سیگار، سوء تغذیه، بهداشت نامناسب دهان و دندان و همچنین سیستم ایمنی ضعیف به دلیل مشکلات پزشکی اشاره کرد.

البته شرایط دیگری مانند مصرف برخی از داروهای خاص مانند آنتی هیستامین‌ها و همچنین مسکن‌ها در خشکی دهان نقش دارند و به صورت غیر مستقیم منجر به ایجاد بیماری لثه می‌شوند. لازم است به خاطر داشته باشید که لثه سالم فقط برای سلامت دهان و دندان نیست، بلکه سلامت این عضو می‌تواند تحت تأثیر برخی از بیماری‌های دیگر مانند دیابت و بیماری‌های قلبی قرار داشته باشد و مانع از روش‌های پزشکی دیگری مانند کاشت ایمپلنت دندان شود. به همین دلیل توجه به سلامت لثه‌ها و درمان بیماری لثه خفیف همیشه برای دندانپزشکان در اولویت است.

عواملی که باعث سلامت لثه می شوند:

همانطور که همگی می دانیم مسواک زدن صحیح دندانها، اولین قدم برای بهداشت دهان و دندانهاست سعی کنید روزانه حداقل دو بار مسواک بزنید اگر به صورت صحیح مسواک بزنید از درد، تورم و خونریزی لثه جلوگیری می شود. از دندانپزشک خود روش صحیح مسواک زدن را یاد بیاموزید.

کشیدن نخ دندان اهمیت بسیاری دارد چرا که مهم ترین عاملی است که می تواند از مشکلات لثه در آینده جلوگیری نماید.استفاده روزانه از نخ دندان باعث می شود مواد غذایی که بوسیله مسواک از بین دندانها خارج نمی شود بیرون بیایند و از پوسیدگی دندانها نیز پیشگیری می شود.

از جمله راههایی که در عین سادگی فایده زیادی برای بهداشت دهان و دندان دارد استفاده روزانه از دهانشویه است که ضدعفونی کننده باکتری های دهان می باشد و باعث جلوگیری از مشکلات لثه می شود.

تغذیه صحیح برای تامین مواد غذایی لازم برای سلامت استخوان فک، لثه و دندان ها ضروریست استفاده از مقدار زیادی ویتامین c و کلسیم، می تواند بسیاری از مشکلات لثه را به حداقل برساند.

استفاده از دخانیات می تواند مشکلات جدی را برای لثه شما ایجاد کند. پس جدا از مصرف آن بپرهیزید.

استفاده از غذاها و نوشیدنی های بسیار گرم و یا سرد نیز برای دندانها و لثه شما مضر است پس از غذاها و نوشیدنی های با دمای مناسب استفاده نمایید.

افزایش هورمون استرس یا کورتیزول در بدن نیز باعث افزایش التهاب در سراسر بدن از جمله در لثه ها خواهد شد. لطفا آرامش داشته باشید تا بدنی سالم داشته باشید.

چگونه می‌توان لثه‌های بیمار را نجات داد؟

کسانی که مبتلا به بیماری خفیف لثه هستند، از طریق رعایت بهداشت دهان و دندان مجدداً به شرایط طبیعی خود بر می‌گردند. استفاده از خمیردندان مناسب و مسواک استاندارد در از بین بردن علائم اولیه بیماری لثه نقش دارد. اما زمانی که بیماری فرد جدی و حاد باشد، که تحت عنوان پریودنتیت شناخته می‌شود، روش‌های درمانی به سمت گزینه‌های پیشرفته‌تر می‌روند که شامل گزینه‌های زیر می‌شوند:

  • جرم گیری دندان: در این شیوه پلاک و تارتار روی دندان بیمار و همچنین زیر خط لثه توسط دندانپزشک پاک سازی می‌شوند.
  • ژنژیوکتومی (Gingivectomy): در این شیوه بافت بیمار لثه و هرگونه التهاب احتمالی در اطراف دندان‌ها که باکتریها در آنجا به راحتی رشد می‌کنند، برداشته می‌شود.
  • کشیدن دندان: در این شیوه همه دندان‌هایی که به شدت پوسیده شده و آسیب دیده‌اند کشیده می‌شود.
  • جراحی فلپ: در این شیوه یک لایه نازک از لثه برداشته می‌شود و ریشه دندان‌ها به طور کامل تمیز و هرگونه آسیب استخوانی هم ترمیم می‌شود.

به طور کلی، لثه سالم می‌تواند معیار خوبی از سنجش رعایت بهداشت دهان و دندان فرد باشد.