/

1 شهریور 1402

قالب گیری ایمپلنت

قالب گیری ایمپلنت و مراحل انجام این کار یکی از بخش های مهم در هنگام کاشت ایمپلنت است و دقت و تخصص در آن دارای اهمیت زیادی است . گاهی اوقات برخی از قسمت های کاری در دندانپزشکی از نظر مراجعین کاری ساده و بی اهمیت است ولی همین کار ساده در صورتی که به درستی انجام نگیرد ، میتواند مشکلات غیر قابل جبرانی را برای افراد به وجود آورد .

برای قالب گیری ایمپلنت از اجزای مختلفی استفاده می‌شود. متخصص ایمپلنت باید از بهترین و باکیفیت‌ترین تجهیزات و مواد استفاده کند تا کاشت دندان بدون مشکل انجام شود. قیمت ایمپلنت دندان بالا بوده و جز خدمات پزشکی گران محسوب می‌شود. مواد مورد استفاده در مرحله قالب‌گیری و سایر مواد و اقدامات مانند روکش، پایه ایمپلنت، پیوند استخوان و جراحی لثه همگی در قیمت نهایی تاثیر دارند.

آشنایی با اجزای قالب گیری ایمپلنت

1-سینی قالب گیری

سینی های قالب گیری به عنوان اجزایی شناخته می شوند که مواد قالب گیری درون آن ها قرار گرفته و حمل می شود. مهمترین کاربرد سینی های قالب گیری عملکرد تکیه گاه مانند آن ها است. این سینی ها می توانند به صورت سفارشی ساخته شده باشند یا از قالب های استوک استفاده شده باشد.

2-مواد قالب گیری ایمپلنت

موادی که برای قالب گیری دندان نیاز است را به درون سینی ها تزریق می کنند، این مواد را درون دهان قرار می دهند و پس از انجام مراحل قالب گیری که به صورت کاملا دقیق از بافت ها و دندان ها انجام گرفته است آن را از دهان خارج می کنند. معمولا برای قالب گیری از موادی مانند پلی اتر یا وینیل پلی سیلوکسان استفاده می کنند. دقت داشته باشید که سفتی ویسکوزیته باید به حدی باشد که هنگام بیرون آمدن از دهان دچار پارگی نشود و همچنین میزان سفت بودن آن به حدی نباشد که جزییات را ثبت نکند.

انواع روش قالب گیری ایمپلنت دندان

برای قالب گیری ایمپلنت دندان دو روش وجود دارد. دندانپزشک بر اساس نوع اباتمنت و نحوه قرارگیری آن یکی از انواع قالب را انتخاب می‌کند. هر تکنیکی مزایا و معایبی دارد. نوع ماده استفاده‌شده برای قالب نیز به نوع قالب ایمپلنت بستگی دارد. انواع قالب عبارتند از:

o       تری باز (مستقیم)

o       تری بسته (غیرمستقیم)

۱. قالب گیری با سینی بسته

قالب گیری ایمپلنت با تری بسته جز قالب‌گیری‌های رایج است. در این روش اباتمنت قالبی روی ایمپلنت قرار گرفته و سپس قالب گیری می‌شود. زمانی که قالب گیری انجام شده و مواد از دهان خارج می‌شود، اباتمنت داخل دهان باقی می‌ماند. سپس از روی ایمپلنت، جدا شده و روی آنالوگ ایمپلنت قرار می‌گیرد. جهت چرخش اباتمنت در قالب باید صحیح باشد.

ویسکوزیته مواد قالب گیری باید در حدی باشد که در زمان خارج‌کردن از دهان و قرارگیری مجدد اباتمنت قالب گیری، پاره نشود. اگر مواد خیلی سنگین باشد، در داخل دهان پاره می‌شود و یا زمان قراردادن اباتمنت به دلیل سفت شدن دقت کار را پایین می‌آورد.

۲. قالب گیری با سینی باز

دقیق‌ترین نوع قالب‌گیری مربوط به قالب سینی باز یا تری باز است. اباتمنت قالب گیری در نوع تری باز پین بلندی داشته و از سینی قالب گیری بیرون می‌زند. دندانپزشک قبل از برداشتن قالب، قفل اباتمنت قالب گیری را بازکرده و پین را جدا می‌کند. این اباتمنت‌ها شیارهای نگهدارنده عمیق‌تری داشته و مواد قالب گیری را به‌خوبی قفل می‌کند.

در این روش باید ماده قالب گیری در تکیه‌گاه سینی باز در یک جهت دقیق قفل شود. به همین دلیل باید از یک ماده سفت با ویسکوزیته بالا استفاده کرد. البته ماده باید درعین‌حال که ویسکوزیته بالا دارد، سبک باشد. زیرا مواد سنگین باعث چین‌خوردگی شده و روی دندان‌های مجاور تاثیر می‌گذارند.

در روش قالب گیری با سینی باز ممکن است از سینی سفارشی ساخته شده در آزمایشگاه یا سینی استوک استفاده شود. سوراخی روی سینی تعبیه شده است تا بعد از قرارگیری داخل دهان، پین از آن خارج شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه قالب گیری ایمپلنت باید با دندانپزشک مشاوره داشته باشید. در کلینیک تخصصی ایمپلنت مرسادنت تهران می‌توانید به صورت حضوری، آنلاین یا تلفنی با متخصص ایمپلنت در ارتباط باشید.

هدف از قالبگیری در ایمپلنت انتقال موقعیت ایمپلنت (یا اباتمنت) به صورت صحیح از دهان به لابراتوار است تا کار های لابراتواری جهت ساخت پروتز نهایی بیمار به درستی انجام شوند و روکش نهایی ساخته شده در لابراتوار به درستی در جای مناسب خود بر روی دندان قرار گیرد و بیمار دچار کمترین مشکل و آسیبی نشود .

نکات مهم هنگام قالب گیری ایمپلنت دندان

دندانپزشک باید در زمان قالب گیری به چند نکته توجه داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است ایمپلنت با دندان‌های طبیعی تناسب نداشته باشد.

o       حتما باید پیش از قالب گیری رادیوگرافی انجام شود تا نوع قالب گیری و پوشش ایمپلنت مشخص شود.

o       اگر از قالب پلی وینیل سیلوکسان استفاده می‌شود، باید دستکش از جنس وینیل باشد. دستکش‌های لاتکس با مواد قالب گیری تعامل دارند.

o       اگر در باز شدن دهان دچار محدودیت هستید و دسترسی کافی به پیچ‌های نگهدارنده قالب وجود ندارد، باید از روش سینی بسته استفاده شود.

به نقل از nature در رابطه با ضرورت دقت در قالب گیری ایمپلنت:

اگر برای کاشت چند دندان قالب گیری انجام می‌شود، دقت آن باید بالاتر برود. زیرا زمانی که چند ایمپلنت در کنار هم قرار می‌گیرند، باید چارچوب آنها نیز در قالب اصلی ساخته شود. عدم تناسب باعث فشار به همه ایمپلنت‌ها می‌شود. این موضوع در بهبودی استخوان فک تاثیر گذاشته و باعث ناهماهنگی در دندان‌های طبیعی هم می‌شود.

آیا قالب گیری ایمپلنت دوران نقاهت دارد؟

خیر. قالب گیری ایمپلنت فقط برای ارائه‌ی بهترین نتیجه ممکن انجام می شود که دارای عوارض خاصی نمی‌باشد؛ بنابراین نیاز به دوران نقاهت یا استراحت بعد از جراحی ندارد.

قالب گیری ایمپلنت چقدر طول می‌کشد؟

در صورت استفاده از اسکن دیجیتال بلافاصله نتایج را می توان از طریق مانیتور مشاهده کرد و فایل همزمان با اسکن ایجاد می‌شود. در قالب‌گیری اپن تری و کلوز تری، ماده باید در دهان چند دقیقه بماند تا سفت شود و بنابراین کل پروسه ممکن است حدود ۱۵ دقیقه طول بکشد.

نتیجه گیری

قالب گیری ایمپلنت جز مراحل مهم است که باید بادقت انجام شود. در این مرحله از یک سینی و مواد قالب گیری استفاده می‌شود. سینی در انواع باز یا بسته طراحی می‌شود. در نوع باز اباتمنت قالب گیری پین بلندی داشته و از سینی بیرون می‌زند. بعد از موارد کردن مواد قالب گیری اباتمنت قالب گیری باز می‌شود. سپس پین آن خارج می‌شود. در نوع قالب گیری با سینی بسته قالب از دهان خارج شده و اباتمنت روی آنالوگ ایمپلنت وصل می‌شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قالب گیری ایمپلنت دندان باید با متخصص ایمپلنت مشاوره داشته باشید. متخصص موارد مهم را به شما یادآور شده و در مورد نحوه قالب‌گیری اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می‌دهد. برای ارتباط با بهترین متخصص ایمپلنت دندان تهران می‌توانید از طریق سایت کلینیک تخصصی ایمپلنت مرسادنت تهران اقدام کنید.