از اتفاق هایی که ممکن است بعد از کاشت ایمپلنت دندان، با آن مواجه شوید، عفونت است. وقتی با عفونت ایمپلنت دندان رو به رو میشوید، بهتر است با پزشکتان، مشورت کنید. اینکه از دیگران و از جاهای نامعتبر بپرسید بیشتر به خودتان ضرر زدید. در ادامه این مقاله با علائم عفونت ایمپلنت دندان و راه های پیشگیری و درمان آن آشنا خواهید شد.
ایمپلنت دندان یکی از خدمات دندانپزشکی پرطرفدار است. افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست دادهاند، میتوانند با کاشت دندان فضای خالی را پر کنند. ایمپلنت دندان علاوه بر مراحل پیچیده و زمانبر، هزینه بالایی هم دارد. قیمت ایمپلنت دندان در برخی برندهای top level بسیار بیشتر هم میشود. اما باید این نکته را یادآور شد که با وجود استفاده از بهترین برندها باز هم احتمال عفونت ایمپلنت وجود دارد.
گاهی ایمپلنتها عفونت کرده و علائمی ایجاد میکنند. عفونت باعث التهاب بافت نرم شده و حتی ممکن است باعث ازبینرفتن استخوانهای اطراف آن شود. در بیشتر مواقع شرایطی به نام پری ایمپلنت باعث بروز این عارضه میشود. این التهاب شبیه به بیماری لثه بوده و استخوان و بافت لثه را تحت تاثیر قرار میدهد.
علت عفونت ایمپلنت دندان
دلیل عفونت ایمپلنت دندان، پلاک های تشکیل دهنده باکتری یا مواد تشکیل دهنده آنها می باشد. عفونت ممکن است از منابع خارج دهانی (انتقال از تماس یا محیط)، یا منابع دهانی، بیشتر شامل جیب های پریودنتال، بزاق، سطح زبان، لوزه ها یا مخاط دهان ایجاد شود. دندان های باقی مانده و شرایط پریودنتال آنها به عنوان مهمترین منبع باکتریهای بیماریزا پس از کاشت باید مورد توجه قرار گیرند.
عوامل مستعد کننده عفونت ایمپلنت دندان
عوامل زیادی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به عفونت ایمپلنت دندان را افزایش دهد. مهم ترین این عوامل عبارتند از:
- ابتلا به بیماری لثه: عفونت لثه می تواند باعث رکود لثه و از بین رفتن ایمپلنت شود
- استعمال دخانیات: سیگار کشیدن جریان خون را در لثه ها محدود می کند و باعث خشکی دهان می شود و این هر دو، منجر به افزایش باکتری های مضر دهان خواهد شد.
- ضعف بهداشت دهان و دندان: یک برنامه منظم بهداشت دهان و دندان، تعداد باکتری های مضر دهان را کنترل کرده، از عوارضی مانند بیماری های لثه و پوسیدگی دندان جلوگیری کند. التهاب بافت نرم پری ایمپلنت (موکوزیت) نشانه عدم رعایت بهداشت کافی است.
علائم عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
این بسیار طبیعی است که بیماران پس از عمل ایمپلنت دندان خود کمی ناراحتی و درد داشته باشند. در حالی که طول مدت درد متفاوت است، معمولاً می توانید انتظار داشته باشید که این درد بین 7 تا 10 روز پس از درمان ادامه یابد. با این حال، اگر 3-4 هفته پس از عمل خود درد را تجربه می کنید، می تواند نشانه عفونت باشد.
سایر علائم عفونت دندان عبارتند از:
- لق شدن ایمپلنت
- قرمز شدن لثه
- ورم لثه
- بوی بد دهان
- دندان درد ضربان دار
- خروج چرک
- مشکل در جویدن
- تب
- خونریزی اطراف ایمپلنت
درمان عفونت ایمپلنت
پس از تشخیص عفونت، باید سریعا برای درمان اقدام کرد. درمان عفونت ایمپلنت دندان باتوجهبه میزان عفونت و ازدسترفتن استخوان تعیین میشود. دندانپزشک یک یا چند مورد از گزینههای زیر را برای درمان انتخاب میکند.
۱. تجویز آنتی بیوتیک
اگر عفونت در مراحل ابتدایی باشد، میتوان با تجویز آنتی بیوتیک مشکل را برطرف کرد. اما اگر میزان عفونت متوسط تا شدید باشد، دیگر داروهای آنتیبیوتیک کارساز نبوده و باید از روشهای دیگر استفاده کرد.
۲. تمیز کردن فیزیکی ایمپلنت
به این فرایند دبریدمان زیر مخاطی میگویند. با استفاده از کورت فیبر کربن یا دستگاه اولتراسونیک کیسههای مخاطی پاکسازی میشوند. امواج با فرکانس بالا آلودگی اطراف ایمپلنت را تمیز میکنند. گاهی ممکن است دندانپزشک از ابزارهای جرمگیری ظریف هم استفاده کند.
۳. جراحی
زمانی که ایمپلنت در محل نادرستی قرار گرفته باشد، تنها راه جراحی است. در این روش فلپ باز شده و از مواد ضدعفونیکننده و تمیزکننده فیزیکی استفاده میشود. به همین دلیل گاهی به این روش دبریدمان فلپ باز میگویند.
۴. برداشتن ایمپلنت
اگر به دلیل عفونت مقدار زیادی از استخوان از بین رفته باشد، جراح مجبور است ایمپلنت را خارج کند. اگر ضخامت استخوان نگهدارنده کمتر از ۳ یا ۴ میلیمتر شود، برداشتن ایمپلنت توصیه میشود. معمولا بعد از پیوند استخوان و چندین ماه بهبودی کامل میتوان مجدد کاشت دندان را انجام داد.
پیشگیری از عفونت ایمپلنت دندان
- رعایت بهداشت عالی دهان و دندان بهترین راه برای جلوگیری از عفونت است
- اگر ایمپلنت دندانی دارید، حتما باید هر شش ماه یکبار خود را تحت معاینه منظم دندانپزشکی قرار دهید. دندانپزشک ایمپلنت های دندانی شما را از نظر علائم التهاب و عفونت زودرس بررسی میکند تا در صورت یافتن هر علامتی سریعاً برای درمان آن اقدام شود
- آموزش گرفتن در زمینه نگهداری ایمپلنت و مراقبت روزمره در منزل نیز از اهمیت فوق العاده ای برای حفظ ایمپلنت برخوردار است.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دندانپزشک
عفونت ایمپلنت یکی از عوارض جدی است که باید با رعایت نکات مراقبتی از آن پیشگیری کرد. حتما به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید تا عفونت در مراحل اولیه تشخیص داده شود. معمولا این عارضه درد نداشته و به همین دلیل شخص متوجه آن نمیشود. اما علائمی مانند خونریزی، چرک، تورم، قرمزی و تب میتوانند از علائم عفونت ایمپلنت دندان باشند.
اگر بعد از انجام ایمپلنت هر روز حداقل روزی دو بار از مسواک و نخ دندان استفاده نکنید و قند زیاد بخورید، احتمال عفونت افزایش پیدا میکند. در صورت بروز این عارضه دندانپزشک از روشهایی مانند تجویز آنتیبیوتیک، تمیزکردن فیزیکی، جراحی یا برداشتن ایمپلنت استفاده میکند.